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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  27/04/2020
Data da última atualização:  11/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MAIA, M. C. C.; ARAUJO, L. B. de; DIAS, C. T. dos S.; OLIVEIRA, L. C. de; VASCONCELOS, L. F. L.; LIMA, P. S. da C.
Afiliação:  MARIA CLIDEANA CABRAL MAIA, CNPAT; Lúcio Borges de Araújo, Matemático/Estatístico, Doutor, Universidade Federal de Uberlândia/UFU, Departamento de Ciências Exatas; Carlos Tadeu dos Santos Dias, Eng. Agrônomo, Doutor, Universidade Federal do Ceará /UFC Departamento de Ciências do Solo; LUIS CLAUDIO DE OLIVEIRA, CPAF-AC; LUCIO FLAVO LOPES VASCONCELOS, CPAMN; PAULO SARMANHO DA COSTA LIMA, CPAMN.
Título:  Early selection in a population of the mangaba (Hancornia speciosa Gomes).
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Agro@mbiente On-line, v. 14, 2020.
ISSN:  1982-8470
DOI:  http://dx.doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v14i0.6022
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The mangaba is a fruit tree with great potential for the northeast of Brazil. Due to the scarcity of improved cultivars, and as it is a species that is still in the process of domestication, exploitation has been based on rational and sustainable extractivism by farmer-gatherers. The aim of this study was to analyse the correlations between technological variables of the mangaba, and to carry out an early selection of the genotypes that make up the base population of the mangaba improvement program of Embrapa Meio-Norte. The variables fruit weight, pulp weight and percentage pulp show significant correlation with fruit length and fruit diameter, allowing indirect selection for the first set of variables by means of the latter, which are easily measured. Genotypes 4, 13, 16, 21, 25, 32, 35 and 49 show a positive association with fruit weight, fruit length, fruit diameter, pulp weight and percentage weight, and are therefore candidates for selection. Principal component 1 is associated with fruit weight, fruit length, fruit diameter, skin weight, number of seeds per fruit, seed weight, TTA and pulp weight. These variables can be selected with greater mathematical certainty, since this component concentrates more information regarding variability and is therefore more important.
Palavras-Chave:  Componente principal; Correlação fenotípica; Fitomejoramiento; Genetic selection; Principal componentes; Seleção precoce; Selección genetica.
Thesagro:  Características Agronômicas; Genótipo; Hancornia Speciosa; Mangaba; Melhoramento Genético Vegetal; Seleção; Seleção Genótipa.
Thesaurus Nal:  Agronomic traits; Genetic improvement; Phenotypic correlation; Plant breeding; Principal component analysis.
Categoria do assunto:  --
G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212531/1/ART20001.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT16398 - 1UPCAP - DDART20001
CPAF-AC26993 - 1UPCAP - DD
CPAMN32960 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia.
Data corrente:  19/12/2014
Data da última atualização:  21/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  C - 0
Autoria:  OLIVEIRA, J. T. A.; BARRETO, A. L. H.; VASCONCELOS, I. M.; ELOY, Y. R. G.; GONDIM, D. M. F.; FERNANDES, C. F.; FREIRE-FILHO, F. R.
Afiliação:  ANA LUCIA HORTA BARRETO, CPAMN; FRANCISCO RODRIGUES FREIRE FILHO, CPAMN.
Título:  Role of antioxidant enzymes, hydrogen Peroxide and PR-Proteins in the compatible and incompatible interactions of cowpea (Vigna unguiculata) genotypes with the fungus Colletotrichum gloeosporioides.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of Plant Physiology & Pathology, v. 2, n. 3, 2014.
ISSN:  2329-955X
DOI:  http://dx.doi.org/10.4172/2329-955X.1000131
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work was conducted to measured the time-course activities and evaluate the possible roles of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX) and hydrogen peroxide (H2 O2 ), and the pathogenesis-related proteins (PR-proteins), peroxidase (POX), β-1,3-glucanase (GLU) and chitinase (CHI), in the resistant (TE97) and susceptible (BR3) cowpea genotypes in response to C. gloeosporioides infection.
Palavras-Chave:  Antioxidant enzymes; Cowpea; Defesa da planta; Enzima antioxidante; Enzimas antioxidantes; Feijão caupi; Feijão-caupi; Plant defense; PR-proteins; Proteínas de PR.
Thesagro:  Colletotrichum Gloeosporioides; Proteína.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114136/1/Role-antioxidant-enzymes-Oliveira-et-al-2014.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RO17239 - 1UPCAP - DD
CPAMN30951 - 1UPCAP - DDS 51/142014.00051
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